wtorek, 23 maja 2017

ZUPA KREM z KALAFIORA


 

Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas.
Dziś proponuję pyszną zupę krem z kalafiora z grzankami i prażonymi migdałami.
 
Składniki:
1 kalafior mały
1/4 pora
ok. 750 ml bulionu warzywnego
300-400g ziemniaków
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz do smaku
 
Grzanki:
Pieczywo ( u mnie ziarniste)
1 łyżka oliwy z oliwek
Migdały
 
Wykonanie:
Pora i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
Pora zeszklij dodaj czosnek i podsmaż przez ok.2 min. Do garnka wlej wywar z jarzyn oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior i pokrojone ziemniaki. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj  blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
GRZANKI: kromki chleba pokrój w niedużą kostkę, skropl oliwą i  uprażyć na patelni razem z migdałami.

 



SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz