sobota, 20 maja 2017

CIASTO z RABARBAREM





Sezon na rabarbar w pełni.
Dziś upichciłam z synem ciasto ucierane z tym że smakołykiem. Lekki, puszysty, wyśmienity ;)
 
 
Składniki:
6 jaj
szczypta soli
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy lub 1/2 op. cukru  z prawdziwą wanilią
375 g margaryny palmy lub masła
 
WYKONANIE:
Margarynę rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając powoli cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z cukrem waniliowym na przemian z rozpuszczoną margaryną.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i powtykać kostki rabarbaru.
Piec ok. 40 min w160*C.
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz