wtorek, 30 stycznia 2018

Domowy SMALEC ze skwarkami




Składniki:

400 g słoniny krojonej w kostkę bez skóry
1 duża cebule
1 duże jabłko
100 g boczku wędzonego
1/2 łyżeczki majeranku
sól do smaku


Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy na patelnie, dodajemy sól i topię na malutkim gazie przez około 25 minut. Gdy skwarki będą przyrumienione dodajemy rozdrobnioną w kostkę cebule i boczek. Smażymy kolejne 15 minut na małym ogniu,
 od czasu do czasu mieszając. 
Następnie dodajemy obrane i starte na tarce jabłko. Mieszamy delikatnie, aż do momentu gdy jabłko stanie się szkliste.
Doprawiamy ziołami i solą. Przekładamy do pojemników, w czasie stygnięcia zamieszać.
 Taki smalec można przetrzymywać do 2 tygodni.





SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz