wtorek, 16 maja 2017

GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA





Gołąbki te bez dwóch zdań przypadły do gustu mojej rodzinie. 
W pysznym pomidorowym sosie smakują obłędnie :) 


Składniki: 

NA FARSZ
500 g mięsa mielonego drobiowego ( lub innego )
500 g białej kapusty 
1 cebula
3 pieczarki
2 jajka
1/2 szklanki surowego ryżu
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia

NA SOS POMIDOROWY
3-4 łyżki przecieru pomidorowego (passaty)
2 szklanki bulionu
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
zioła prowansalskie
liść laurowy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
pomidory suszone ( opcjonalnie)
Natka pietruszki do posypania




WYKONANIE
Kapustę zetrzeć na tarce i zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić na sitku), ostudzić.
Cebulę i pieczarki pokrój na drobną kostkę.
 Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając do zarumienienia.

Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem. 
Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki). Z masy formuj podłużne kotlety.
 Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron.

Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich.
 Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować.
Kotlety przełóż do dużej formy do zapiekania - muszą być w jednej warstwie. Dodaj 4-5 listków laurowych.
 Zalej gołąbki sosem, tak by całkowicie je przykrył. Posyp suszonymi pomidorami i natką pietruszki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez godzinę.


Podawaj posypane świeżo pokrojoną pietruszką.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz