czwartek, 16 lutego 2017

PANCAKES

 
 
 
PANCAKES na mleku z jagodami i truskawkami polane miodem.
Na zimowe popołudnie w sam raz. Mój synek je uwielbia ;)

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżka cukru pudru lub miodu
szczypta soli
1 roztrzepane jajko
1 i ¼ szklanki mleka
2 łyżki oleju
pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

 Wykonanie:
W dużej misce umieść suche składniki.
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj. Do masy można dodać mrożone jagody lub maliny (przepysznie wychodzą).
Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lub tylko na jego odrobinie.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Mi  i mojemu synkowi smakują z jagodami i truskawkami.
Latem można podawać z gałką ulubionych lodów

Naleśnikowe szaleństwo

1 komentarz: