czwartek, 13 lipca 2017

LECZO z CUKINIĄ



Leczo to węgierski wynalazek, którego podstawą jest papryka. Danie to zyskało dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy i cukinii. 
Pyszne jednogarnkowa potrawa na letni obiad skradła moje serce - uwielbiam ją od zawsze.

SKŁADNIKI:
2 średniej wielkości cukinie
2 średnie papryki różnego koloru
2 cebule
5 świeżych pomidorów
2 średniej wielkości kiełbasy
kawałek boczku ok. 10 dkg
4-5 szt. pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka oleju roślinnego
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, zioła wedle uznania
(u nas bazylia, oregano,rozmaryn z domowego ogródka)



WYKONANIE: 

Kiełbasę, boczek, cukinię, cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, pieczarki, paprykę, całość smażymy kolejne 5 min. Usmażone składniki przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną cukinię i podlewamy wszystko wodą. Dusimy ok. 7-8 minut. Dorzucamy zblanszowane i pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli trzeba dolewamy wodę. Dusimy do momentu, kiedy papryka i cukinia będą miękkie. Dodajemy łyżkę koncentratu.  Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami wedle uznania.

Podajemy z ulubionym pieczywem.


O ziołowy ogródek z zapałem dba mój prawie 6 letni syn :) O ziołowym zakątku będzie osobny post.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz