Leczo
to węgierski wynalazek, którego podstawą jest papryka. Danie to zyskało dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane
najczęściej z dodatkiem kiełbasy i cukinii.
Pyszne jednogarnkowa potrawa na letni obiad
skradła moje serce - uwielbiam ją od zawsze.
SKŁADNIKI:
2
średniej wielkości cukinie
2
średnie papryki różnego koloru
2
cebule
5
świeżych pomidorów
2
średniej wielkości kiełbasy
kawałek
boczku ok. 10 dkg
4-5 szt. pieczarek
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
łyżka oleju roślinnego
sól, pieprz, papryka
słodka w proszku, zioła wedle uznania
(u nas bazylia, oregano,rozmaryn z domowego ogródka)
WYKONANIE:
Kiełbasę, boczek,
cukinię, cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy
kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, pieczarki, paprykę, całość smażymy
kolejne 5 min. Usmażone składniki przekładamy do garnka. Dodajemy
pokrojoną cukinię i podlewamy wszystko wodą. Dusimy ok. 7-8 minut. Dorzucamy zblanszowane
i pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli trzeba dolewamy wodę. Dusimy do momentu, kiedy papryka i cukinia będą miękkie. Dodajemy łyżkę koncentratu. Doprawiamy
solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami wedle uznania.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
O ziołowy ogródek z zapałem dba mój prawie 6 letni syn :) O ziołowym zakątku będzie osobny post.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz