czwartek, 23 marca 2017

CRUMBLE z owocami





CRUMBLE  - owoce pod złocistą kruszonką - w sam raz gdy mają
przyjść niespodziewani goście. Szybki, rozpływający się w ustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Mi zostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :)

Składniki:
2 jabłka
1 gruszka
garść mrożonych malin
garść mrożonych jagód
truskawki
garść musli
miód
odrobina masła
płatki migdałów

Składniki na kruche ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrobić między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.
Wykonanie:
Owoce umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w ramekinach (kokilkach), dodać po odrobinie masła, polać miodem, obsypać musli. Ja dodatkowo dołożyłam po jednej  łyżeczce czekoladowego kremu GANACHE. Przygotowaną wcześniej kruszonkę wykładamy na owoce. Posypujemy migdałami.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 25-30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz